Geçen Pazar ilk aşuremi pişirdim. Ay aman nasıl olacak acaba diye baya bir endişelendim. Çok şükür çok güzel ve kıvamı yerinde bir aşure oldu. Ben de çok mutlu oldum. Zaten Portakal Ağacı'ndan yararlanarak yaptığım hiç bir tarif beni mahcup etmedi. Aşureyi de Portakal Ağacı'ndaki tariften yararlanarak yaptım. Her adımı tek tek anlattığı için uygulamak çok kolay oldu. Çok teşekkürler Hatice. :)
Ben ilk denemem olduğu için ölçüleri az tuttum ki sonuç kötü olursa malzemeler boşa gitmesin dedim. Benim ölçülerimle 12-14 kase aşure çıkıyor. Benim uguladığım tarif:
Malzemeler:
250 gram aşurelik buğday
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kuru fasulye
8-9 adet kuru kayısı
Yarım kilo toz şeker
(Ben üzüm ve incirin aşurenin içinde değil üstünde olmasını sevdiğim için onları içine koymadım. Siz kendi tercihinize göre içine koyacaklarınızı belirleyin.)
Üzeri için: Kuru üzüm, küçük doğranmış kuru incir, irice dövülmüş ceviz, fındık, antep fıstığı (bunlar benim sevdiklerim, siz isteğinize göre süsleyin.)
Yapılışı: Bir gece önceden buğdayı yıkayıp büyük bir tencereye koyun. İçine içme suyundan üzerini 4-5 parmak gececek kadar koyun. Nohut ve fasulyeye de aynı işlemi farklı tencerelerde uygulayın (nohut ve fasulyenin pişme zamanı aynı olmayabilir. O nedenle her biri ayrı tencerede pişecek.). Herbirini bir taşım kaynatıp altlarını kapatın ve dinlenmeye bırakın. Sabah tencerelerin altını açın ve pişirmeye başlayın. Fasulye ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Buğdayı ara ara karışrtırarak 3 saat pişirin. Buğdayın suyu zamanla azalabilir. Azalınca içine "kaynamış" su ekleyin. Eklediğiniz su da içme suyu olsun. Lezzet için önemli bence. Buğday 3 saat piştikten sonra içine (sularını süzerek) nohut ve fasulyeleri de ekleyip 15 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Sonra minik minik doğradığınız kayısıları da ekleyip 15 dakika daha pişirin. Son olarak şekeri ekleyin ve sıcak su ekleyerek kıvamını isteğiniz gibi ayarlayın. Unutmayın ki aşure sıcakken çok sulu gibi olabilir ama soğuyunca bayaa yoğunlaşıyor. Onu göz önünde bulundurarak isteğiniz kıvamı ayaralayın. Şeker ve su ekledikten sonra 5 dakika kadar kaynatın. Aşuremiz hazır. Kaselere alıp süsüleyip servis yapın. Afiyet olsun.
15 yorum:
Gannem ellerine saglik.. bunu da becermissin masallah.. ne de olsa asure hem beceri hem de sabir isteyen bir sey bence.. cok guzel gorunuyor hele uzerindeki iri iri susler.. ben istanbul a geldigimde de isterim bundan ona gore :)
Gannecim ellerine sağlık allah kabul etsin bende yapmayı çok istiyorum...
ganneciğim nefis görünüyor,
ellerine kollarına sağlık...
bende yapmadım hiç,anneciğim sağolsun hep yapar,alıştım tembelliğe:)ama denemek çok istiyorum.
ellerine sağlık
öpüyorum
Gannem ellerine saglik. O kadar yemekleri guzel guzel pisiriyorsun tabi bunu da yaparsin. Ellerine saglik. Bana da bi kase gondersene :) Ben bu tembellikle asure falan yapamam heralde :)))))))
Ganne asure cok guzel olmus,elinden her sey geliyor masallsh ellerine saglik.Allah kabul etsin,selamlar.
Canımm benim Allah kabul etsin,artık heryıl yaparsın:))
Kaldıysa geliyorum yemeye:))
selamlar :))
allah kabul etsin,
ilk asuren ne hos ya,
banada nasip olur insaALLAH, henüz daha hic yapmadim...
afiyet olsun sizlere,
sevgiyle kal,
aysel
Fatoşcum çok güzel gözüküyor! Ellerine sağlık! Allah kabul etsin! Öptüm:)
Hayırlı hafta sonlarııı!!!!! :)
Ellerine saglik,cok guzel olmus.Bende gecenlerde yaptim ilk asuremi:) Guzel bir hafta sonu diliyorum.
Sevgiler.
Nice aşurelere!
slm
allah kabul etsin canım çok güzel olmuş eline sağlık.
sevgilerimle iyi haftalar
mmmmmmmmmmmmmm ellerine sağlık nefis görünüyor.
Ganne, Allah kabul etsin. Aşuren çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık.
Bana da beklerim.
Sevgiler...
Canım, aşuren ilk yapışına rağmen muhteşem olmuş,ellerine sağlık!
Aferin sana! Aştın kendini!Ki düşün ben annemin aşuresinden başkasını sevmem, yemem, çok ayırırım!
Seni çok öptüm!
Yorum Gönder