5 Temmuz 2007 Perşembe

TÜRK GECESİ - FIRINDA KÖFTELİ PATLICAN


Sevgili dostlar bu hafta bir konferans için İzmir'deydim. Hem konferans hem de abimleri ziyaret ettim. Çok güzel oldu. Dün gece döndüm evime. :) Cumartesi de başka bir konferans için Prag'a gidiyorum. Orda da yaklaşık bir hafta kalacağım. Daha önceden yapılmış tariflerimden birini yayınlayayım ve ses vereyim dedim. Yoksa çok uzun süre sesim çıkmamış olacaktı. :) Merak eden dostlarım oluyor. Onlara da buradan duyurayım dedim. Selenciğim konferansları bitirip evime dönünce bak bekliyorum öpmeye ve tanışmaya. :) Sinemciğim sizi de bekliyorum, unutmadım aklımda. :) Bir de Minik Kuşum ve Ayşeciğime de sözüm var. Onların "I love Turkish Food" adlı ingilizce blogları için güzel bir tarif hazırlayacağım. Daha önce kendi blogumda yayınladığım "Beğendi" tarifi güzel olur diye düşündüm. Onu da dönünce hazırlayacağım insallah. Yaw dönünce yapacak çok iş var, dönmesem mi acaba? :P Şaka şaka bunların hepsi benim için büyük bir zevk. Bekleyin beni şekerlerim. :)
Gelelim tarifime. Bu tarifi Emine Beder’in Mutfak Sırları adlı bir gazetenin hafta sonu ekinde görmüştüm. Patlıcan sever biri olarak değişik bir alternatifti. Denemek istedim ve iyi ki denemişim çok leziz bir yemek oldu. Ben tarifi kendime göre biraz değiştirdim. İşte benim tarifim:

Malzemeler:
250 gram yağsız kıyma
2 dilim ekmek içi
4 adet orta boy patlıcan
Yarım demet maydanoz
1 adet orta boy soğan
Tuz
Karabiber, Kekik
7-8 diş sarımsak
3 orta boy domates
1,5 su bardağı su

Yapılışı: Patlıcanlar alacalı soyulur, yuvarlak halkalar halinde dilimlenir ve tuzlu suda 15 dakika bekletilir. Bu bekleme süresinde köfteler hazırlanır. Kıyma, rendelenmiş soğan, ufalanmış ekmek içi, ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve kekik bir kapta yoğrulur. Bu karışımdan yuvarlak ve yassı köfteler hazırlanır. Patlıcanlar kurulandıktan sonra kızgın yağda hafifçe kızartılır. Ardından köfteler hafifçe kızartılır. Alta bir patlıcan dilimi, üstüne bir köfte ve en üste patlıcan dilimi gelecek şekilde tepsiye dizilir. Sarımsaklar soyulur. Domatesler yıkanıp rendelenir. Tepsinin üzerine sarımsaklar ve domates rendesi dökülür. Bir miktar tuz ve 1,5 bardak su eklenir. Yaklaşık 200 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirilir. Afiyet olsun.

17 yorum:

Minik Kus dedi ki...

Canimcim ellerine saglik :) Yine patlican ile eti bulusturmussun :))) Hosgeldin ve gule gule ayni anda :(( Ozletiyorsun bak kendini arada ses ver olur mu, merakta birakma bizi. Tarif icin de simdiden tesekkurler sekercim. Insallah biz de seve seve yayinlariz :))) Iyi yolculuklar simdiden. Hep konferansta kalma arada egz ve sonra bize anlat olur mu? Operim canim :)

serapin mutfaginda pisenler dedi ki...

Gannecigim neguzel gorunuyorlar patlicanin her haline bayilirim,ellerine saglik.

Kucak dolusu sevgiler.

Serap

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Hoşgeldin,güle güle ve ellerine sağlık:) hihihi:)
Ben de bayılırım patlıcan yemeklerine. mmmmm
Bu arada Hayırlı Cumalar

Hayrın kümelendiği evin anahtarı tevazu, şerrin kümelendiği evin anahtarı ise gururdur.Sen birinciyi tercih et.
İmam Şamil

Sinem Keleş dedi ki...

Gannem, ellerine sağlık, yaz sıcak demeden son gaz devam ediyorsun, darısı benim başıma:)

Leziz Sofralar dedi ki...

Ganne'cim ellerine saglik canim yemek harika olmus gercektende bu kadar özletme kendini firsat buldukca yeni tariflerini bekliyoruz canim sana hayirli yolculuklar sevgiler...

Nalan Ünal dedi ki...

İyi yolculuklar Ganne.:)
Sevgiler,
Nalan

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Ganne,
canım ben Beğendi'ni çok beğendim, patlıcanlı tariflerini de çok beğendim :)
Ellerine sağlık, inşallah gelince tabii yayınlarız :)
Sana başarılar dilerim, Allah zihin açıklığı versin. :)
Öptm sevgilerle

Gökçeee dedi ki...

Merhaba Ganne,
Bir meslektaşımın bu kadar güzel yemekler yapması ve bunları bizimle payşalması beni ne kadar mutlu etti bilemezsin.Bu kadar zor bir işle uğraşırken mutfakla uğraşmanın insanı ne kadar da rahatlattığını iyi bilirim. Artık ben de sıkı bir müdaviminim.
Aydın'dan Sevgilerimle :)

LaMa dedi ki...

Gannecim ruyamda seni gordum. Ogle arasinda beni ziyarete gelmistin sanirim IStanbul'da imisim :)

Selen dedi ki...

G-anneeeeee,
Gene özledik seni. Herhalde dönmüşsündür. Minik Kuş geliyor ya 20 gün sonra, eğer sana gelirse ben gelip ikinizle de tanışmaya talibim şekerim. Ama önce siz bir görüşün, anlatacaklarınız birikmiştir, onları anlatın rahatlayın :) sonra buluşalım. Yoksa ben Fransız olurum mazallah..
Çok sevgiler canım

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Canım benim, uzun zamandır uğrayamıyorum sitene, özledim seni.
Çok güzel olmuş yaptığın patlıcan yemeği ve diğerleri.
Demin, Çilekli pastan gözüme çarptı yine, ilk fırsatta onu deneyeceğim, Patlıcanı da tabii ki!
Sevgiyle Kal, sana kolay gelsin.

GANNE dedi ki...

Sevgili Dostlar,
uzucu bir talihsizlik oldu. Uzun suredir ses veremedim ve 1-2 hafta kadarda ses veremeyebilirim. Laptop'um bozuldu. Durum kritik. :( Dualarınızı bekliyorum. Sıkıntım hallolur hallolmaz sizlerle olucam.
Not: Selencigim gorusme cok guzel olur. :)

Selen dedi ki...

Gannecim hoşgeldin çok geçmiş olsun lapitopiye :)
Minik kuş ile haberleştik biz. O geldiğinde görüşemeyeceğiz. Sadece sizlerle görüşüp ailesine daha çok zaman ayıracağını söyledi mantıklı olarak. Başka bir zaman vakti olduğunda ya da Florida'da buluşacağız artık :) Ama senle görüşelim derim halen. Bu arada sayfamda bir piknik haberi vardı gördün mü acaba? Gelmeye ne dersin?
Öpüyorum

ayseyaman dedi ki...

Ganne'ciğim
bilgisayarın en kısa zamanda düzelir insallah, tüh yaa, umarım çok sorun çıkartmaz sana...
optm sevgilerle

GANNE dedi ki...

Aysecim, bilgisayar cok sorun cıkarttı. :( gitti benim butun datalar. O nedenle uzun suredir ses veremiyorum.
Guzel yorumun icin cok tesekkur ederim.
Sevgilerimle...

Selen dedi ki...

S-annem,
Hani bilgisayar düzelmişti? Yeni banner gelmiş ama senden hala ses yok. Minik kuş geldi gezmekle meşgulsün galiba ;))
Öperim

LaMa dedi ki...

Ganne,
Baska bloglardan ogrendik ki bilgisayar sorunun artik yokmus, yeni header bile eklemissin peki neden yeni yazi yok :( Ugramiyorsun da bizim oralara, haydi hareket bakalim;)