14 Nisan 2007 Cumartesi

BEĞENDİ

“Beğendi” eşimin çok sevdiği yemeklerden biridir. Daha önce hiç yapmayı denemedim. Kayınvalidemin meşhur yemeklerindendir. O nedenle hep o yapar biz yeriz. :) Ama Calimero’nun sayfasında görünce ben de denemeliyim diye düşündüm. Eşime sürpriz olsun diye ona söylemeden dün akşam kalkıştım yapmaya. Calimero’nun tarifinden farklı bazı değişikliklerle yaptığım “beğendi” gerçekten çok güzel oldu. Eşime yemekte ne olduğunu söylemedim, tahmin etmesini istedim. Tabii ki hiç aklına bile gelmedi “beğendi” yapacağım. Çok şaşırdı. Tadına baktı, sonra hiç ses etmeden hapır hupur yedi. Çok sevdiği yemekler olunca nefes almadan yemek yer kendisi. O zaman dedim ki benim beğendi gerçekten güzel olmuş. Ben de heyecanla tadına baktım. Süper olmuştu. Kayınvalidemden alışık olduğumuz lezzetten hiç farkı yoktu. Zevk için de yedik “beğendi”mizi. :) Gelelim tarifine.

İçindekiler:
  • 250 gram kuşbaşı doğranmış et
  • 4 adet patlıcan
  • 3 çorba kaşığı un
  • 4 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 adet soğan
  • 1 adet limon
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2.5 bardak sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber


Yapılışı: Önce soğanı kuşbaşı doğrayıp 2 çorba kaşığı tereyağında kavuruyoruz. Kuşbaşı doğranmış etelerimizi de ekleyip 10 dakika kadar kavurmaya devam. Salçayı ekleyip 2 dakika kadar kavurun, sonra tuz, karabiber ve 2,5 su bardağı sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Ben etin çok pişmiş olmasını istediğim için ilk önce bu işlemleri yapıp, patlıcanla ilgili işlemleri yaparken et iyice pişsin diye düşündüm. Benim dolabımda közlenmiş patlıcanlarım vardı. Annem sağ olsun geçen yaz bolca patlıcan közleyip, poşetleyip dondurucuya atmıştı. Ben onlardan bir poşet kullandım. Patlıcanlarım hazırdı. İşim biraz kolay oldu. Siz patlıcanları ister fırında ister ocakta közleyip temizleyin. Patlıcanları beyazlaştırmak için limonlu suda 5 dakika kadar bekletin. 2 kaşık tereyağında unu 2 dakika kadar kavurun. Sonra yavaş yavaş sütü ekleyin ve durmadan karıştırın. Suyu süzülmüş patlıcanlarımızı tavaya ekleyip karıştırarak 10 dakika kadar kavuruyoruz. Sonra tuz ve kaşarı ekleyip kaşarlar eriyinceye kadar kavurun. Mikser ile çırpın ve homojen bir karışım elde edin. Bu halde de 5 dakika kadar kavurun. Etin de altını kapatın. Yemeğimiz hazır. Alta patlıcanları üste etleri koyarak fotoğrafta görüldüğü gibi servis yapın. Afiyet olsun.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

İlk yorum yazan ben olmak istedim...

Beğendi gerçekten mükemmel oldu, bende evin hünkarı olarak çok beğendim! :-) Uğraşmalı ve vakit isteyen bir yemek olduğu için cuma günü dar vakitte bu yemeği yapması canımın benim için güzel bir süprizi oldu. (ellerine sağlık !) Bu sayede bizim ailenin geleneksel yemeklerinin başında gelen beğendi de blog'ta yerini bulmuş oldu.

GANNE dedi ki...

Canım kocacığım, afiyet bal şeker olsun. Senin için yaptım, sen beğenince de çok mutlu oldum. Sen destek oldukca daha çok özel ve güzel yemekler yaparım ben. Herşey senin için...

Adsız dedi ki...

Canım beğendin çok güzel olmuş bende beğendim :)
canım çekti valla,ilk fırsatta deniycem inşallah...
ellerine sağlık...
sevgilerle...
www.denizesintisi.com

Minik Kus dedi ki...

Ellerine saglik canim, cok guzel gorunuyor. Sen yaparsin da Gokhan begenmez mi :)

LaMa dedi ki...

supe rgorunuyor Gannecigim,
Begendi'yi begenmemek kimin haddina dusmus:))
Sevgiler

Calimero Mutfakta dedi ki...

afiyet olsun gannecim.. Agzinizin tadi bir omur boyu bozulmasin..

GANNE dedi ki...

Minik Kuşum, sen de Pare'ne yap dolaptaki etlerden. Eminim o da beğenir çok. :)
Lamacığım, çok doğru söylemişsin. Teşekkur ederim yorumun için.
Calimero'cum amin diyorum güzel dileğine.
Operim hepinizi...

aslı dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK...HERKES BEĞENDİ BENDE BEĞENDİ:))))HARİKA BİR LEZZETTİR BEĞENMEMEK OLUR MU,AFİYET OLSUN...İYİ HAFTA SONLARI...

GANNE dedi ki...

Sevgili Aslı, yorumun için çok teşekkür ederim. :)
Size de iyi haftasonları.

Adsız dedi ki...

Yapması uğraştırıcı ama yemesi bir o kadar lezzetli beğendiyi beğenmemek mümkünmü, Ganne'cim ellerine sağlık, çok güzel olmuş, afiyet bal şeker olsun, sevgiler..

GANNE dedi ki...

Ebrucum çok teşekkür ederim. Gerçekten yapması uğraştırıcı bir yemek ama beğenmemek de mümkün değil. :)
Sevgiler...

Sinem Keleş dedi ki...

Fadimeciğim, yine döktürmüşsün! Haftaiçi bile böyle uğraştırıcı yemeklere zaman ayırabiliyorsun ya helal olsun sana, ellerine sağlık canım...

GANNE dedi ki...

Sinemciğim,
valla bu yemeği Gökhan için özel yaptım. Yoksa haftaiçi benim de hiç vaktim olmuyor böyle zaman alıcı yemek yapmaya. Kırk yılda bir kere oluyor işte. :)
Teşekkürler...