
Etkinlik logosunu bloğunuza koymak için aşağıdaki kodu kopyalayabilirsiniz. :)
- Makarna sosları
- Salata sosları
- Çorba ya da yemek terbiye sosları
- Et-Tavuk-Balık sosları (ızgara, kızartma veya süsleme için hazırladıklarımız)
- Pasta süsleme için kullanılan çikolata veya meyve sosları
- Cips sosları
- Reçeller, marmelâtlar, jöleler
- Ev yapımı salça veya mayonez
- Turşu sosları
- ve aklınıza gelen diğer soslar…
Hayatınıza lezzet katan sos tarifleriniz ile birlikte adınızı, yaşadığınız şehir veya ülkeyi, etkinlik yazınızın url adresini en son 31 Ağustos 2008 tarihine kadar gannepisiriyor@gmail.com göndererek etkinliğe katılabilirsiniz. Blogu olmayan katılıcımlar url adresi yerine fotoğraf göndererek etkinliğe kolaylıkla katılabilirler.
Şimdiden herkese kolay gelsin. Yaratıcı, pratik ve leziz sos tariflerinizi heyecanla bekliyorum. Güzel bir etkinlik olması dileğiyle…
İnternette bulduğum sos ile ilgili yazıları aşağıya sizin için toparladım. Genel bilgi anlamında faydalı olacağını düşündüm.
“Sos, aşçılıkta bir yemeğin hazırlanmasında kullanılan veya yemeğin servisi sırasında üzerine dökülen sıvı veya yarı katı (yoğun) haldeki yardımcı yemektir. Soslar tek başına tüketilmez, ana yemeğe lezzet, su veya görsel güzellik katma amacıyla kullanılır. Sos sözcüğü Fransızca bir sözcük olup (sauce), İngilizce'de tuzlu anlamına gelen salted kelimesinin Latince'si olan salsus sözcüğünden gelir. Genellikle soslar sıvı bileşenler içerirken, makarna türü yiyeceklere ilave edilen soslar daha çok katı bileşenler içerir. Hazırlanma şekillerine ve amaçlarına göre soslar soya sosu, beşamel sosu veya salata sosu gibi isimler alır.” (Vikipedi)
“Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur. Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir. İşte size soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu...
Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır.
Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir.
Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur. Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir.
Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır. Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler.
Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur. Salatada da kullanılabilir.“ (http://ntv-msnbc.com.tr/news/315427.asp)
Ayrıca Hürriyet gazetesi köşe yazarlarından Arman Kırım’ın soslarla ilgili iki tane yazısını buldum. Altta linklerini verdim. Vakti ve ilgisi olanların linkleri tıklayarak sosların tarihi ve çeşitleri ile ilgili daha geniş bilgiye buradan ve şuradan ulaşabilirler. :)