5 Eylül 2007 Çarşamba

ŞEFTALİLİ TART

Geçenlerde evdeki şeftalileri kurtara operasyonuna kalkıştım. Bu sıcaklarda serin serin yiyebileceğimiz bir tarif ararken dergilerdeki şeftalili tarlar da gözüm kaldı. Hemen işe koyuldum. Çok farklı şeftalili tart tarifi ile karşılaştım ama bu tarifteki malzemeler her evde rahatlıkla bulunan şeyler olduğu için bunu yapmaya karar verdim. Tarifi burdan aldım. Blogun sahibi Sevgili Hatice'ye teşekkür ederim. Çok pratik bir tarif. Benim az da olsa modifiye edip kullandığım tarifi veriyorum.

Malzemeler:

Hamur için: 1,5 çay bardağı sıvı yağ, 1 adet yumurta, 1,5 çay pardağı pudra şekeri, 1 paket kabartma tozu ve aldığı kadar un

Krema için: 2 su bardağı süt, 3 yemek kaşığı şeker, yumurta sarısı, 2,5 yemek kaşığı un, 1 paket vanilya

Üzeri için: 5 adet şeftali, 1 yemek kaşığı şeker, yarım çay bardağı su


Yapılışı: Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın ve ısınmaya bırakın. Hamur için gerekli malzemeleri yoğurun ve sert olmayan bir hamur yapın. 26 cm'lik kelepçeli kalıbın tabanını ve kenarlarını yağlayın. Kenarlarda yükseklik oluşturarak hamuru kalıba yerleştirin. Hatice'nin tavsiyesi: çatalla hamurun üzerine çizikler atın ki kabarmasını önleyin. Isınmış fırında üzerine yağlı kağıt ile öterek bir 10 dakika pişirin. 10 dakika da üzeri açık pişirin ki üzeri hafif kızarsın. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.

Gelelim şeftalilere. Şeftalilerin kabuklarını soyup, dilimleyip, üzerine çeker serperek bir tavada kapağı kapatarak kısık ateşte pişirin. Pişirme süresi şeftalilerin sertliğine göre değişir. Siz şeftalilerin yumuşaklığını arada kontrol edin. Şeftaliler yumuşadıktan sonra soumaya bırakın.

Krema malzemelerini vanilya hariç karıştırıp, kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan indirdikten sonra vanilya ekleyip mikserle çırpın. Krema soğuduktan sonra kekin üzerine dökün. En üstüne de şeftalileri sıralayın. Buzdolabına koyarak soğumaya bırakın. Afiyet olsun.

21 yorum:

Calimero Mutfakta dedi ki...

super olmus gannecim ..ellerine saglik.. benim gibi turti meraklisi biri hemen denemeli bu tarifi..operim..

Sinem Keleş dedi ki...

Fadimeciğim çok lezzetli olsa gerek, canım çekti inan ki! Ellerine sağlık...

Betül dedi ki...

canım merak ettim sen bakırköydemi oturuyorsun?bende bahçelievlerdeyimde:)yanda okudum yeni dikkatimi çekti..Bu arada şeftalili tartın çok hafif ve lezzetli görünüyor..

GANNE dedi ki...

Calimerocum denemeni tavsiye ederim. Eminim sen de çok seveceksin. :)

Sinemciğim sen artık çok gezme bloglarda. Can çekme meselesi problem olmasın sakın. :)))


Betülcüğüm, evet ben Bakırköy'de oturuyorum. :) Çok yakınmışız ya görüşelim. Sevgiler...

Müge dedi ki...

Ganneciğim;
benimde biri başarılı biri başarısız iki tart deneyimim var:) seninki oldukça sorunsuz görünüyor, deneyebilirim yedirecek birilerini bulduğumda:) sevgiler canım.

nino dedi ki...

seftali son anlarini yasarken tart yapmak harika bir fikir canimcim ellerine saglik

Selen dedi ki...

Ce-eeeee :) Ben geldim...
Canım ellerine sağlık, nefis görünüyor. Bayılırım tarta. Ayrıca hediyelerini de güle güle kullan ve baskılı kupa fikrine de bayıldım.
Sesin çıkmıyor bu ara, heralde yoğunsun. Çok kolay gelsin şekerim..Öperim

ebrulitatlar dedi ki...

Fadime'cim tart nefis görünüyor. Şeftalili tatları çok severim. Kolay bir tarifmiş. Yenmeyen şeftalileri değerlendirmek için güzel.Denemek lazım. Ellerine sağlık. Sevgiler..

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım,çok güzel görünüyor.Şeftali tatlılara çokk tyakışan bir lezzet.....Selamlar....

GANNE dedi ki...

Mügeciğim benimki gerçekten kolay bir tarif. Denemeni tavsiye ederim. Başarılı olursun. :) Sevgiler...

Nihancığım lezzeti de çok harikaydı. :)

Selenciğim hoşgeldin. :) Düğünler çok yoğunlaştırdı günlerimizi. Blogumla ve sizlerle ilgilenmeye pek vakit bulamıyorum. Ramazan öncesi herkes evleniyor. :) Opuyorum canım, gelicem ziyarete.

Ebrucum gerçekten kolay bir tarif. Tavsiye ederim. Sevgiler...

Oyacığım çok teşekkür ederim. Sevgiler...

esra(büyüleyenmutfak) dedi ki...

merhaba;

şeftalili tartı bende denemiştim ve memnun kalmıuştım
süper görünüyor ellerine sağlık sevgiler

Zerrin dedi ki...

Gannecin ellerine sağlık tart gerçekten nefis görünüyor dediğin gibi malzemeler her evde kolaylıkla bulunabilecek özellikte.İlk baktığımda acaba kreması için hazır dolgu krema nasıl olur diye düşünmekten alamadım kendimi...Ellerine sağlık...

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Canım çok pratik ve lezzetli gözüküyor. Şeftalilerin zamanı geçmeden denemek lazım:) Eline sağlık! KOcaman öptüm:)

sarimutfak.blogspot.com dedi ki...

tart çok güzel olmuş.eline sağlık canım.

Aybike Ceylan dedi ki...

Ganne'cim,
Ellerine saglik, manzara harika, tad harika daha ne olsun.
Sevgiler.

Minik Kus dedi ki...

Ya olmas ki ama oglen vakti nasil da canim cekti simdi. Goruntu super, tadindan zaten suphem yok. Ellerine saglik. Ben de haftasonu seftalili bi pasta yapmayi planliyorum. Guzel bi tevafuk oldu, bu tariften de faydalanirim belki. Optum canimcim.

LaMa dedi ki...

Ganne,
yeni bir blog oyununa seni de davet etim istersen;)

serpil dedi ki...

Görüntü harika eminim tadıda öyledir. Nasıl canım çekti anlatamam. Banada beklerim sevgiler.

GANNE dedi ki...

Esracım yorumun için teşekkürler. Ben de çok memnun kaldım. Sevgiler...


Zerrincim evet ya malzemeler çok kolay bulunabilecek olduğu için bu tarifi çok sevdim. Hazır dolgu kreması ile dene bakalım sen de. Guzel olursa ben de denerim. :) Sevgiler...

Seblacığım greçekten çok pratik. Dene sende mutlaka. Opuyorum...

Aybikeciğim çok teşekkür ederim.

Minik Kuşum şeftalili pastanı merakla bekliyorum. Tevafuk olmuş gerçekten. Opuyorum.

Lamacım seve seve katılırım oyuna. İlk fırsatta yazımı hazırlayıp oyuna katılacagım. :)

Serpilciğim denemeni tavsiye ederim. Sevgiler...

Tijen dedi ki...

Pazarda şöyle güzel bir şeftali var mı diye başladım koklamaya, sonra yine garip garip bakmaya başladı pazarcılar. Oysa kokusu güzel olmayan şeftalinin tadı da güzel olmuyor, tecrübeyle sabittir. Ellerine sağlık, kokusu burnuma kadar geldi.

zehra dedi ki...

Canim harika seyler yapiyorsun, en kisa zamanda denemeye calisicam. Cok opuyorum, ellerine saglik.