22 Mayıs 2008 Perşembe

LİMONLU CHEESECAKE


Çok uzun zamandır da cheesecake yapmayı istiyordum. Sencer Paşa Hoş geldin Partimiz’de Nesihan’ın yaptığı cheesecake’i çok beğenmiştim. Buluşmamızdan bir hafta sonra hemen Neslihan’ın tarifini denedim. İşlerimin yoğunluğu nedeniyle ancak yayınlayabiliyorum...

Eşim ve misafirlerim çok beğendi. Bana da cesaret geldi. İlk cheesecake’min başarıyla sonuçlanmasına çok sevindim. Çatlama da olmadı. Benim gibi ilk deneyenler için Neslihan’ın tarifini uygulamalarını tavsiye ederim. :) Neslihan'ın tarifini birebir uyguladım. Tek farkı ben alttaki biskuvi tabakasını kalın sevdiğim için 2 paket biskuvi kulandım. :)


Malzemeler:
600 gram krem peynir
4 adet yumurta
1 bardak toz şeker
5 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 paket krema
1 limonun suyu ve kabuğunun rendesi
2 paket yulaflı biskuvi
125 gram tereyağı

Üst süsleme için: 200 gram beyaz çikolata, 100 gram siyah çikolata ve 1 kutu krema

Yapılışı: Bisküvileri robottan geçirip un haline getirin. İçine tavada eritip ılıttığınız tereyağını ekleyin. Kelepçeli kalıbın (22 cm’lik) tabanına için yağlı kağıt kesin ve tabanına yerleştirin. Yan kenarlarını da fırça yardımı ile sıvı yağ ile yağlayın. Bisküvi karışımını kelepçeli kalıba boşaltın ve üzerini düzleştirin. Buzdolabına kaldırıp dinlenmeye bırakın.
Krem peyniri, toz şekeri ve mısır nişastasını bir kapta mikser ile çırpın. Yumurtaları teker teker bu karışıma ekleyin ve çırpmaya devam edin. Son olarak limon suyunu, limon kabuğu rendesini ve kremayı ekleyip karıştırın. Kelepçeli kalıptaki bisküvi tabanın üzerine bu peynirli karışımı dökün.
Önceden 175 dereceye ısıttığınız fırında yaklaşık 10 dakika kadar pişirin. Daha sonra fırının ısısını 90 dereceye düşürün ve pişirmeye devam edin. Yaklaşık 70 dakika kadar bu düşük ısıda pişirin. Ben pişirme esansında diğer blog arkadaşlarımın tariflerinden gözüme çarpan birkaç nokta uyguladım. Birincisi fırın ısısına dayanıklı küçük bir kaba su koyarak fırına yerleştirdim. Bir de pişrime işlemi bittikten sonra cheesecake'i fırından çıkarmadım. Oda ısısına gelinceye kadar fırının içinde beklettim. Siz de bu noktalara dikkat ederseniz benimki gibi çatlamayan bir cheesecake'niz olur. :)

Oda ısısına gelmiş olan cheesecake'i buzdolabına kaldırıp soğumaya bırakın. En az 2-3 saat dolapta bekledikten sonra üst süslemeyi yapabilirsiniz. Süslemeden önce kelepçenin kenarlarını dikkatlice çıkarın. Ben Neslihan'ın süslemelerini taklit etmeye çalıştım. Daha önce çikolata ile süsleme işine el atmamış biri olarak bir tecrübesizlik vardı. Elimden geldiğince birşeyler yaptım. :) Anlatayım nasıl yaptığımı.

Beyaz çikolatayı benmari usulü eritin ve içine biraz (3-4 yemek kaşığı) krema koyun. Cheesecake'n üzerine dökün ve biraz soğuduktan sonra bir bıçak yardımı ile üstünü düzleştirin. Daha sonra siyah çikolatayı da benmari usulü eritin ve sıkma torbası ile istediğiniz şekilde süsleyin. Afiyet olsun.

24 yorum:

ebrulitatlar dedi ki...

Fadime'cim ilk yaptığına göre süper, süper bir cheesecake olmuş. Süslemeside çok şık. Ellerine sağlık canım. Sevgiler, iyi haftasonları..

Yasemin dedi ki...

fadimecim harika gorunen bir peykek yapmissin ellerine saglik. lakin sanirim farkinda degilsin ama malzeme listesinde beyaz peynir yapilisinda krem peynir yazmissin :) neslihandan baktim krem peynir olcek malzeme.. :D
yani simdi hangi beyaz peynirmi krem peynirmi :D:D:D

İLKAY dedi ki...

Fadime'ciğim nefis görünüyor..ellerine sağlık...ben de çok seviyorum peynirli kekleri...ahhh bir de kilo sorunu olmasa::)))

çok öpüyorum canım....

sevgiler,
ilkay

Neslihan dedi ki...

Fadimecim, cheesecake süper olmuş, tarifi uygulayıp memnun kalanlar beni deçok mutlu ediyor, ellerine sağlık
Sevgiler

gülriz dedi ki...

Fadimeciğim ellerine sağlık canım. Geçenlerde ben de denedim bu muhteşem cheesecake'i; gerçekten şahane oldu. Yalnız tembel ben, üstünü süslemeye üşendiğim için nutella sürüverdim :))))) Tekrar ellerine sağlık, en kısa zamanda bir bahane yaratıp görüşsek diyorum

Calimero Mutfakta dedi ki...

ellerine saglik sekerim.. valla basarmissin bu isi de. ben his pisirmeli cheesecake yapmadim.. denemeli bu tarifi.. suslemelerin de yakismis.. ellerine saglik.. operim..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Hİç de ilk yapılmış gibi görünmüyorr:)
Ben de canım leyyamın tarifini yapıyorum,çok seviyorum ımmmm..

Ellerine sağlık canım,sevgiler..

Yaren dedi ki...

Oooo cok harika görünüyor,lezzetide öyledir kesin.Cheesecake severim zaten.Ellerine saglik ve iyi hafta sonlari diliyorum.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

kalktım sana muffin yaptım:))) beklediğin tarif blogda senin için hizmete sunulmuştur:))

karakazan dedi ki...

Harika olmus gannecigim,süper görünüyor.Bence cheesecake en cok yakisan limon,cok nefis bir tad veriyor.Eline saglik canimcigim:)iyi hafta sonu diliyorum,serap.

Adsız dedi ki...

Merhaba.
Benim bulundugum yerde krema standart bir kutuda satilmadigi icin kremanin gram olarak ne kadar oldugunu yazar misiniz?

Cok tesekkur ederim,

Vesile.

GANNE dedi ki...

Merhaba Vesile,

benim kutular 200 ml. Gram olarak yazmıyor üzerinde. Herhalde 200 ml de senin için kolay bir ölçüm olur. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Deneyince memnun kalıp kalmadığını da yazarsan memnun olurum. Afiyet olsun şimdiden. :)

Betül dedi ki...

ay ben bir cheesecake delisi olarak,bir çok blogda bu tarifi görür oldum ve canım çok istiyor.Ama Efe izin vermiyor artık mutfakta oyalanmama.Sadece onunla ilgilenmeliyim.:)
Eline sağlık,afiyet olsun Fadimecim...

Adsız dedi ki...

Fadimem çok güzel görüntüsü var bu cheesecake üstü bir lezzet olmuş

ellerine sğalık
sevgiler

PAPATYA PRENSES dedi ki...

bu çiz kek bayatlamadımı gannecim:)

iyi misin,hoş musun? bu kadar merakta bırakma bizi:)

zarpandit dedi ki...

merhabaaaaaaaaa:)
cok lezzetli oolmus cheescake in :)
ellerine sağlık bu arada bana yakın oturuyormussun yahu:)

Adsız dedi ki...

merhaba sitenizi gezdim resimler ve yemekler çok hoş ellerinize sağlık merak ettiğim kek kalıbınız.ölçüsü ne acaba resmni yayınlamanız mümkün mü ?

kolay gelsinn

merve

GANNE dedi ki...

Merhaba Merve, sitemi ve yemekleri beğnemene mutlu oldum. Çok teşekkürler. :)
Benim cheesecake için kullandığım kalıp, kelepçeli kalıp. Resmi bu linkte mevcut. Bu aralar işlerim çok yogun. Kendiminkini çekip yayınlayamadım. Alttaki linkten bakarsın. :) Umarım yardımcı olabilmişimdir. Tekrar beklerim ziyarete. Sevgiler...

http://pastaci.blogspot.com/2006/10/pasta-kilavuz-temeller-1.html

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Fadime,
Çok nefis görünüyor cheesecake'in,ellerine sağlık..

Kısa sürelide olsa seni tanıdğıma çok memnun oldum..(Fidan'ın süpriz partisinden)


Sevgiler..

Mutfak Havlusu dedi ki...

mutfağa dönüşlerim başladı bende cheesecake yapacağım:)

ellerine sağlık.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ayy ayy ayy..
ben yorum yazmamışım demek,, ah çok ayıp bana ozaman..
bayıldımm bayıldımm. harikasınız. çok sevdim sayfanızı. tşkrlr..

not: limonlu herşeye bayılırımmm

svglr NuNu

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Canımcım, ben, limonlu tariflere ve cheseecake'ye deliren biri olarak bu tarifi alıyorum. Ağzım sulandı. Baştan çıktım. ;))
Ellerine sağlık tatlım. Bu enfes görünümlü lezzeti bizlerle paylaştığın için çok çok teşekkür ederim.

lezzetyolculugu dedi ki...

Harika görünüyor ellerinize sağlık.Uzun süredir denemek istediklerimin arasında peykek de var.Şimdi siz de yapınca daha bir heveslendim.
Sevgiler

banu kırmızıgül dedi ki...

canım çok guzel görunuyor ellerine sağlık. sevgilermle..