31 Temmuz 2008 Perşembe

HAYATIMIZA LEZZET KATAN SOSLAR


Sevgili Ayşenin başlatmış olduğu blog dünyamıza renk katan Yaman Etkinlikler serisinin Ağustos ayı ev sahibesi benim. :)
Ayşe ile mailleşmelerimiz sonucunda bu ayki etkinlik konumuzun “Hayatımıza Lezzet Katan Soslar” olmasına karar verdik. SOS konusu benim çok ilgimi çekti. Basit bir yemek hazırlanan pratik bir sosla herkesin iştahla ve hayranlıkla yediği bir lezzete dönüşebilir. Mutfaktaki kurtarıcılarımız ve sofralarda süslü sunumların vazgeçilmezi olan SOS konusu umarım sizinde ilginizi çekmiştir.

Etkinlik logosunu bloğunuza koymak için aşağıdaki kodu kopyalayabilirsiniz. :)

Bu etkinlik sayesinde sofralarımızı renklendirecek pratik ve lezzetli sos arşivimiz olacak umuduyla sizlere yapabileceğiniz alternatifleri sıralamak istiyorum:
  • Makarna sosları
  • Salata sosları
  • Çorba ya da yemek terbiye sosları
  • Et-Tavuk-Balık sosları (ızgara, kızartma veya süsleme için hazırladıklarımız)
  • Pasta süsleme için kullanılan çikolata veya meyve sosları
  • Cips sosları
  • Reçeller, marmelâtlar, jöleler
  • Ev yapımı salça veya mayonez
  • Turşu sosları
  • ve aklınıza gelen diğer soslar…

Hayatınıza lezzet katan sos tarifleriniz ile birlikte adınızı, yaşadığınız şehir veya ülkeyi, etkinlik yazınızın url adresini en son 31 Ağustos 2008 tarihine kadar gannepisiriyor@gmail.com göndererek etkinliğe katılabilirsiniz. Blogu olmayan katılıcımlar url adresi yerine fotoğraf göndererek etkinliğe kolaylıkla katılabilirler.

Şimdiden herkese kolay gelsin. Yaratıcı, pratik ve leziz sos tariflerinizi heyecanla bekliyorum. Güzel bir etkinlik olması dileğiyle…

İnternette bulduğum sos ile ilgili yazıları aşağıya sizin için toparladım. Genel bilgi anlamında faydalı olacağını düşündüm.

“Sos,
aşçılıkta bir yemeğin hazırlanmasında kullanılan veya yemeğin servisi sırasında üzerine dökülen sıvı veya yarı katı (yoğun) haldeki yardımcı yemektir. Soslar tek başına tüketilmez, ana yemeğe lezzet, su veya görsel güzellik katma amacıyla kullanılır. Sos sözcüğü Fransızca bir sözcük olup (sauce), İngilizce'de tuzlu anlamına gelen salted kelimesinin Latince'si olan salsus sözcüğünden gelir. Genellikle soslar sıvı bileşenler içerirken, makarna türü yiyeceklere ilave edilen soslar daha çok katı bileşenler içerir. Hazırlanma şekillerine ve amaçlarına göre soslar soya sosu, beşamel sosu veya salata sosu gibi isimler alır.” (Vikipedi)

“Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur. Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir. İşte size soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu...


Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır.


Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir.


Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur. Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir.


Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır. Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler.


Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur. Salatada da kullanılabilir.“
(http://ntv-msnbc.com.tr/news/315427.asp)

Ayrıca Hürriyet gazetesi köşe yazarlarından Arman Kırım’ın soslarla ilgili iki tane yazısını buldum. Altta linklerini verdim. Vakti ve ilgisi olanların linkleri tıklayarak sosların tarihi ve çeşitleri ile ilgili daha geniş bilgiye
buradan ve şuradan ulaşabilirler. :)

28 Temmuz 2008 Pazartesi

YAZLIK LEZZETLER - ELMA KOMPOSTOSU


Bu ayki Yaman Etkinlik ev sahibi sevgili Neslihan. Birbirinden farklı Yazlık Lezzetlerle buluşacağımız bu etkinlikte Neslihancım sana kolaylıklar diliyorum.




Ben de bu etkinliğe elma kompostosu ile katılayım dedim. Elma benim çok sevdiğim, yaz-kış sürekli tükettiğim bir meyvedir.
Geçen bizim burdaki pazara gidince ekşi elmalardan gördüm. Hemen aldım. :) Etkinlik için de kompostosunu yapmayıp diye düşündüm. Bu sıcaklarda serin serin komposto çok iyi geldi. Siz de hafif ama lezzetli bir tatlı isterseniz bu tarifi deneyebilirsiniz.

Malzemeler:
3 adet ekşi elma
4 su bardağı su
3 yemek kaşığı şeker
Yarım limonun suyu
1 çay kaşığı toz tarçın

Yapılışı: Elmaları yıkayıp, kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Derin bir tencereye 4 su bardağı ve elmaları koyup, elmalar yumuşayana kadar pişirin (7-8 dakika kadar). Daha sonra şekeri ve limon suyunu ekleyip bir süre daha kaynatın. Buzdolabında soğutup üzerine servis edin. Ben evde nane veya karanfil olmadığı için tarçın ile süsledim. Afiyet olsun.

15 Temmuz 2008 Salı

PEYNİRLİ POĞAÇA

Geçenlerde blogumu takip eden arkadaşlarımla sohbet ediyorduk. Fulyacım "benim poğaçalar hiç güzel olmuyor" dedi. "Kaç kere denedimse hep sert oldu diye" bahsetti. Ben de bloguma baktığımda en genel tariflerden olan peynirli poğaçanın olmadığını fart ettim. Hem Fulya için hem de blogumda bunmasını istediğim için sizlerle "anne poğaçası" tarifimi paylaşmak istedim. :)

Malzemeler:
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3/4 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket oda sıcaklığında margarin
  • 3 Yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4-4.5 su bardağı un
  • 1.5 su bardağı ezilmiş beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz
  • Çörek otu

Yapılışı: 2 yumurtanın sarısını üzerlerine sürmek için ayırın. Geri kalan yumurta ve aklarını yoğurt ve sıvıyağ ile iyice karıştırın. Margarini de ekleyip tekrar karıştırın. Son olarak kabartma tozunu ve unu da ekleyin. Ben 4 su bardağı un kullandım. Siz unu yavaş yavaş ekleyin. Kendinize göre un miktarını ayarlayın. Maydanozları ince ince doğrayıp beyaz peynir ile karıştırın. Hamurdan küçük parçalar koparıp, içlerine peynirli karışımdan koyup istediğiniz şekli verin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ile süsleyin. Yaklaşık 180 derecedeki fırında üzerleri kızarıncaya kadar (yaklaşık 35-40 dakika) pişirin. Afiyet olsun.

2 Temmuz 2008 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN


Uzun süredir işlerimin yoğunluğundan hiç ses veremedim. Merak edip yorum bırakan ardadaşlarıma çok teşekkür ederim. Bundan sonra daha sık ses vereceğim. Gelelim tarifimize...
Patlıcan delisi birisiyim. Farklı lezzetler ararken Münevver ablacığımın Zeytinyağlı Patlıcan tarifi ile karşılaştım. Yazın bu sıcaklarda gönül rahatlığı ile yiyebileceğimiz çok sağlıklı bir tarif olunca daha da bir bilgimi çekti. Pişmiş sarımsak da benim için ayrı bir güzel lezzettir. Münevver ablamın leziz diğer tariflerini de bizzat deneyip memnun kalınca bu tarifi denememek olmazdı. :)

Patlıcan kızartılmadan sakın lezzetli olmaz demeyin. Lokum gibi inanaılmaz leziz bir yemek oldu. Herkese tavsiye ederim. Münevver ablacım bu güzel tarifle yaz sofralarımız zenginleştirdin. Çok teşekkürler. :)

Benim uyguladığım ölçülerle tarifi vermek istedim. Aslında çok farklı değil Münevver ablamınkinden. Ben zeytinyağını az koymaya çalıştım.

Malzemeler:
4 adet küçük ve ince patlıcan
3 baş sarımsak
5 adet domates
1/2 limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve şeker

Yapılışı: Sarımsaklar ayıklanıp, yıkanır. Domatesler rendelenir. Patlıcanların kabukları soyulur. Yavyan bir tencereye önce domates ve sarımsakların yarısı konur. Üstüne patlıcanlar dizilir. En üste de kalan domates ve sarımsaklar dökülür. Tuz, şeker, limon suyu ve zeytinyağı eklenir. Hiç su eklenmeden ve tencerenin kapağı mümkün oldukça açılmadan orta ateşte pişirilir. Afiyet olsun.