22 Mayıs 2008 Perşembe

LİMONLU CHEESECAKE


Çok uzun zamandır da cheesecake yapmayı istiyordum. Sencer Paşa Hoş geldin Partimiz’de Nesihan’ın yaptığı cheesecake’i çok beğenmiştim. Buluşmamızdan bir hafta sonra hemen Neslihan’ın tarifini denedim. İşlerimin yoğunluğu nedeniyle ancak yayınlayabiliyorum...

Eşim ve misafirlerim çok beğendi. Bana da cesaret geldi. İlk cheesecake’min başarıyla sonuçlanmasına çok sevindim. Çatlama da olmadı. Benim gibi ilk deneyenler için Neslihan’ın tarifini uygulamalarını tavsiye ederim. :) Neslihan'ın tarifini birebir uyguladım. Tek farkı ben alttaki biskuvi tabakasını kalın sevdiğim için 2 paket biskuvi kulandım. :)


Malzemeler:
600 gram krem peynir
4 adet yumurta
1 bardak toz şeker
5 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 paket krema
1 limonun suyu ve kabuğunun rendesi
2 paket yulaflı biskuvi
125 gram tereyağı

Üst süsleme için: 200 gram beyaz çikolata, 100 gram siyah çikolata ve 1 kutu krema

Yapılışı: Bisküvileri robottan geçirip un haline getirin. İçine tavada eritip ılıttığınız tereyağını ekleyin. Kelepçeli kalıbın (22 cm’lik) tabanına için yağlı kağıt kesin ve tabanına yerleştirin. Yan kenarlarını da fırça yardımı ile sıvı yağ ile yağlayın. Bisküvi karışımını kelepçeli kalıba boşaltın ve üzerini düzleştirin. Buzdolabına kaldırıp dinlenmeye bırakın.
Krem peyniri, toz şekeri ve mısır nişastasını bir kapta mikser ile çırpın. Yumurtaları teker teker bu karışıma ekleyin ve çırpmaya devam edin. Son olarak limon suyunu, limon kabuğu rendesini ve kremayı ekleyip karıştırın. Kelepçeli kalıptaki bisküvi tabanın üzerine bu peynirli karışımı dökün.
Önceden 175 dereceye ısıttığınız fırında yaklaşık 10 dakika kadar pişirin. Daha sonra fırının ısısını 90 dereceye düşürün ve pişirmeye devam edin. Yaklaşık 70 dakika kadar bu düşük ısıda pişirin. Ben pişirme esansında diğer blog arkadaşlarımın tariflerinden gözüme çarpan birkaç nokta uyguladım. Birincisi fırın ısısına dayanıklı küçük bir kaba su koyarak fırına yerleştirdim. Bir de pişrime işlemi bittikten sonra cheesecake'i fırından çıkarmadım. Oda ısısına gelinceye kadar fırının içinde beklettim. Siz de bu noktalara dikkat ederseniz benimki gibi çatlamayan bir cheesecake'niz olur. :)

Oda ısısına gelmiş olan cheesecake'i buzdolabına kaldırıp soğumaya bırakın. En az 2-3 saat dolapta bekledikten sonra üst süslemeyi yapabilirsiniz. Süslemeden önce kelepçenin kenarlarını dikkatlice çıkarın. Ben Neslihan'ın süslemelerini taklit etmeye çalıştım. Daha önce çikolata ile süsleme işine el atmamış biri olarak bir tecrübesizlik vardı. Elimden geldiğince birşeyler yaptım. :) Anlatayım nasıl yaptığımı.

Beyaz çikolatayı benmari usulü eritin ve içine biraz (3-4 yemek kaşığı) krema koyun. Cheesecake'n üzerine dökün ve biraz soğuduktan sonra bir bıçak yardımı ile üstünü düzleştirin. Daha sonra siyah çikolatayı da benmari usulü eritin ve sıkma torbası ile istediğiniz şekilde süsleyin. Afiyet olsun.

12 Mayıs 2008 Pazartesi

KAHVE, KİTAP VE ÇİKOLATA KEYFİ

Burçakcığımın düzenlediği Kahve, Kitap ve Çikolata Keyfi etkinliğinin sonuna geldik. Yine çok güzel bir etkinlik oldu. Burçakcığıma candan teşekkürler. İyi ki varsın canım. Yüreğinin güzelliğini hissetmemek ne mümkün. Etkinliklerin devamını bekliyorum. :)




Bu etkinlikte bana hediyeler (yukarıdaki fotoğraftan da görüldüğü üzere bir sürü hediye) alan kişi pastacı papatyaların İlkay'ıydı. İlkaycım çok incesin. İnan koli gelince heyecanla açtım. Bir baktım hediye dolu. Ooooo deymeyin keyfine. Herbir hediyenin üstünde ayrı ayrı notlar ve açıklamalar. İlkaycım inan çok düşüncelisin. Kalpten teşekkür ederim. Adana'da bir blog dostum oldu. Yolum düşerse mutlaka görüşmek isterim seninle. :)

Gelelim hediyelerin anlatımına. Efendim fotoğrafta büyütüp açıklama baloncuklarını okuyabilirsiniz. Koliyi ilk açtığımda buram buram kahve kokusu yayıldı bizim salona. Adana'nın meşhur kahvesiymiş. Bizim bildiğimiz kahvelere göre rengi bayaa bir koyu. Eşimle beraber afiyetle içtik. Çok beğendik. :)

Kitabımı görünce de çok sevindim. Tam benim tarzım. Bir kişinin anılarının anlatıldığı kitapları severim. Şu an okuduğum kitabı bitirip bir an önce yeni kitabıma başlamak istiyorum. :)

Çikolata kutum ne kadar şık görüyorsunuz. Henüz çikolataları yemedim. Cezerye delisi birisi olduğum için cezerye yemekle meşgulum hergün. İlkaycım sağolsun tazecik cezeryeler göndermiş benim cezerye sevdiğimi bilmeden. Ama tam benlik bir hediye olmuş. Bayıldım bayıldım tazecik cezeryelere...

Kahveler olurda kupa olmaz mı? Pastel renkli iki kupa da vardı kutuda. Yaaaa çok utandırdın beni güzelim.

Hediyelerin hepsi birbirinden güzel. Hele ki minik ayrıntılar. :) Balıklı kitap ayracım çok kullanışlı. Kitabın arasından düşmesin diye sayfayı kıstıracak şekilde dizayn edilmiş. Minik balık mandalım da çok süslü. Hemen ofise götürüp masamda uygun bir yere yerleştirdim. :) Mandalarımın süsüne ise hayran kaldım. Gördüğünüz gibi hediyeler birbirinden özel ve güzel. İlkaycım çok düşüncelisin. Beni çok mutlu ettin. Ne kadar teeşkkür etsem az. :) Bu güzel etkinlik sayesinde senin gibi içten ve samimi bir blog dostu kazandım. Nice güzel paylaşımlarda bulunuruz umarım. :)

Veee benim hediye aldığım kişi de ev sahibemiz Burçak. :) Burçakcığım hediyelerimi yayınlayınca görürsünüz onun blogunda. Canım umarım hediyelerini beğenmişsindir. Yorumlarını heyecanla bekliyorum. :)

Etkinliğe katılan diğer blog dostlarımı da ziyaret etmeyi unutmayın...

11 Mayıs 2008 Pazar

ANNELER GÜNÜ

ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN!