28 Şubat 2008 Perşembe

UN KURABİYESİ


Küçükken pastanelerde satılan un kurabiyelerini yemeye doyamazdım. Şimdi kendi yaptıklarıma yemeye doyamıyorum. Nefis nefis...

Malzemeler:

1 paket oda sıcaklığında margarin
1 fincan sıvı yağ
6 kaşık pudra şekeri
4 kaşık buğday nişastası
4 su bardağı un


Yapılışı: Bütün malzemeleri karıştırıp hamur elde edin. İstediğiniz şekli verip önceden 160 dereceye ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin (benimkileirn pişmesi yaklaşık 45 dakika sürdü). Üzerine pudra şekeri serpin. Afiyet olsun. :)

20 Şubat 2008 Çarşamba

19 Şubat 2008 Salı

AŞIK EDEN TARİFLER: HİNDİSTAN CEVİZLİ KAKAOLU KURABİYE


Sevgili Ayşe'nin başlatmış olduğu Yaman Etkinlikler tüm güzellikleri ile devam ediyor. Renkli ve ilgi çeken logoları ile blog dünyamıza renk katan etkinlikler serimizde bu ayın konusu Aşık Eden Tarifler. Ev sahibimiz benim can dostlarımdan Minik Kuş. Canım kuşum etkinlikde kolaylıklar diliyorum. Gelecek tarifleri heyecanla bekliyorum. Şimdiden emeğine sağlık. :)




Ben de etkinlik için hindistan cevizli kakaolu kurabiye yaptım. Tarif Sofra dergisinin Ocak 2008 sayısından. Tarifteki un miktarı çok azdı. Kalıpla şekil verebilmek için ben un miktarını arttırdım. Fırında pişerken etrafa yayılan hindistan cevizi kokusu süperdi. Hem kakaolu tariflere hem de hindistan cevizli tatlılara bayılan ben kurabiyeleri yerken mest oldum.


Malzemeler:
1,5 çay bardağı şeker
100 gram margarin
1,5 su bardağı mısır nişastası
3 çorba kaşığı Hindistan cevizi
3 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
2 adet yumurta

Yapılışı: Yumurta hariç tüm malzemeyi geniş bir kapta karıştırın. Üzerine yumurtaları kırıp yoğurun. Hazırladığınız hamuru ister ceviz büyüklüğünde yuvarlayın isterseniz de kalıplarla şekillendirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 15 dakika kadar pişirin. Servis edeceğiniz zaman Hindistan cevizi ile süsleyin. Afiyet olsun.

16 Şubat 2008 Cumartesi

KURU İNCİRLİ TATLI


Kuru inciri çok severim. Kuru incirli farklı lezzetler ararken birçok blogda bu tarif ile karşılaştım. Ama hepsinde üzerindeki krema krem şantiden yapılıyordu. Ben krem şantili tatlıları çok sevmiyorum. O nedenle ben kremayı kendi pasta kreması tarifim ile yaptım. Ayrıca içindeki yumurta sayısını da azalttım. Sonuç kalori bombası mükemmel bir tatlı. :)
Eşimin arkadaşları o akşam bizdeydi. İkisi de bayıldı bu tatlıya. :))

Kek için:
2 yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı dövülmüş ceviz
8 tane kuru incir

Şerbet için:

1 su bardağı su
3 tatlı kaşığı şeker

Krema için:

3 fincan un
3 fincan şeker
1 yumurta
3,5 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket labne peyniri

Yapılışı: İncirleri küçük küçük doğrayıp kaynar suda biraz bekletin. Kek için gerekli diğer malzemeleri karıştırıp çırpın. Suyunu süzdüğünüz incirleri de ekleyip yağlanmış kare yada yuvarlak borcam tepsisine dökün. Yaklaşık 160 derece fırında pişirin. Kek pişerken kremayı hazırlayın. Un, şeker, yumurta ve sütü iyice çırpın ve karıştırarak ocakta pişirin. Koyulaşınca vanilyayı da ekleyip ocaktan alın. 10 dakika bekletip içine labne peyniri ekleyip tekrar çırpın. Krema kullanıma hazır. Keki fırından çıkardıktan 5 dakika sonra şerbet malzemelerini karıştırıp (pişirmiyoruz) kekin üzerine dökün. 2 dakika sonra da kremayı üzerine dökün. Buzdolabında soğuttuktan sonra dözülmüş ceviz ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun.

13 Şubat 2008 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI BRÜKSEL LAHANASI

Geçenlerde yemeğe bir arkaşlarımıza gittik. Menü oldukça zengin ve güzeldi. Menüdeki lezzetlerden biri de zeytinyağlı brüksel lahanasıydı. Uzun süredir yememiştim. Çok lezzetliydi. Tadına doyamadım. Hemen ben de yaptım zeytinyağlı brüksel lahanasını. Benim tarifim şöyle:
Malzemeler:
1 paket brüksel lahanası (benimkinde 35 adet çıktı)
15 adet arpacık soğan
2 adet havuç
1 yemek kaşığı salça
Limon
Tuz, 1 adet küp şeker
Zeytinyağı
Yapılışı: Brüksel lahanalarının sararmış yaprakları ve saplarını kesip yıkayın. Arapcık soğanları soyup yıkayın. Havuçları ince halkalar şeklinde doğrayın. Bir miktar zeytinyağında (isteğinize göre ayarlayın) soğanları kavurun. Sonra havuç ve brüksel lahanalarını ekleyip kapağını kapatın ve 10 dakika kadar kavurun. Salçayı da ekledikten sonra 2 dakika daha kavurun. Tuz ve küp şekeri ekleyip üzerilerini geçecek kadar kaynamış su ilave edin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 30-40 dakika) pişirin. Ocağı söndürdükten sonra biraz limon suyu ekleyin. Afiyet olsun.

7 Şubat 2008 Perşembe

FIRINDA HAMSİ IZGARA

Beni az çok tanıyanlar balık sever bir aile olduğumuzu bilirler. Balıkların bol olduğu bu aylarda bol bol balık tüketiyoruz. :) Onlardan bir tanesini sizlerle paylaşmak istedim. Hamsi genelde kızartma yada buğulama olarak yapılır. Bizimkisi ise fırında ızgara modunda yapılıyor. Kızartma kadar ağır değil ama inanın onun kadar lezzetli oluyor. Benim favori balık yemeklerimden. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Hamsiyi çok seven Minik Kuşum'a da hediyem olsun. :)
Yapılışı: Balıkçımızdan 1 kilo hamsimizi alıyoruz (siz kendinize göre miktarı düzenleyin). Bizim balıkçı temzileyip de veriyor. Eve gelince iş olmuyor. :) Siz hamsileri ya balıkçınızda ayıklatın ya da evde ayıklayın. Fırın tepsimize temizlenmiş suyu süzülmüş hamsileri döküp üzerine tuz ve bir miktar zeytinyağı ilave ediyoruz. Hepsini beraber harmanlayıp hamsileri sıkışık sıkışık tepsiye diziyoruz. Çok sıkışık olsunlar. Fırınımızı önce normal pişirme modunda (200 derecede) 15 dakika sonra da ızgara moduna üzerleri kızarıncaya kadar (yaklaşık 10-15 dakika) pişirin. Hem çok kolay hem de sağlıklı bir yemek. Afiyet olsun.